В Мексико откриха нови центрове на маите

Скорошното откритие на международен екип от специалисти на два нови града на маите в Мексико може да изясни историята на ранните южни столици на древната цивилизация като Паленке и Тикал, които са били изоставени и заменени с по-големи градове като Чичен Ица на полуостров Юкатан, предаде Асошиейтед прес. И двете нови находки се намират в югоизточния мексикански щат Кампече.

Първият археологически обект, известен като Тамчен, включва площади, дворцови постройки и 15-метрова пирамида. Вторият център, Лагунита, първоначално е открит преди 40 години от американски изследовател Ерик фон Ю. Неговите скици на местни постройки никога не са публикувани и учените губят представа за местонахождението на обекта.

Сега специалистите са използвали чертежите и фотографии, направени от изследователя, за да преоткрият руините на древния център. Новата находка свидетелства, че Лагунита е бил град с голямо регионално значение, обясняват специалисти от мексиканския Национален институт.

Откритията ще помогнат на археолозите да задълбочат познанията върху политическата и културната история на древната цивилизация на маите.

Източник: http://www.actualno.com/

Коментари