Физици проверяват дали живеем в "Матрицата"

Експеримент в лабораторията за ядрена физика „Фермилаб” в САЩ ще провери дали нашата Вселена не представлява огромна холограма и дали триизмерният свят, в който живеем, всъщност не е двуизмерна илюзия, подобна на телевизионен екран.

Теоретични физици отдавна спекулират, че новите открития в квантовата механика ни насочват именно към такова обяснение за същността на пространството. Може да се окаже, че светът, който наблюдаваме, е илюзия като тази от филма "Матрицата".

Според науката например не е възможно човек да знае едновременно точната скорост на една елементарна частица и нейното точно разположение в пространството. Ограничената информация, която получаваме за света, може да се дължи именно на факта, че той не е съвсем реален.

Подобно на героите на телевизионния екран, които няма как да знаят, че всъщност са двуизмерни илюзии, и ние бихме могли да живеем в подобен свят, без да го осъзнаваме, пише сайтът ScienceDaily. Според учените също като екрана, който е разделен на миниатюрни пиксели – носители на информация, така и Вселената би могла да се състои от много малки елементи.

Експериментът ще бъде проведен с помощта на нов уред, наречен холографичен интерферометър.

Коментари