НАСА: опасно петно на Слънцето заплашва Земята

Опасността може да продължи седмици, съобщава wnd.com, а НАСА предупреждава, че новото петно, способно на мощни изригвания от най-високия клас X е на една линия със Земята.

Пряк удар върху Земята на изригване от клас Х може да причини сериозни смущения - и дори унищожаване на  електрическите мрежи в Съединените щати, които вече са много уязвими, както и по критични инфраструктури за поддържане на живота, които зависят от електричеството.Изригванията на които са обърнали внимание космическите експерти, започнаха миналата неделя с изригване от клас М 5.6.
„Слънчевите изригвания са мощни изблици на радиация“, заяви говорителят на НАСА Карън Фокс.
„Вредните лъчения от изригванията не могат да преминат през земната атмосфера и физически да засегнат хората на Земята. Въпреки това, когато избухването е с достатъчна интензивност, то може да  причини нарушения в атмосферния слой, който е свързан със земните комуникационни сигнали.“

Някои от изригванията на повърхността на слънцето може да бъдат 14 пъти по-големи от Земята.

НАСА и Националния научен фонд са изчислили, че ако Съединените щати издържат на пряк удар от изригване  X-клас, това ще струва на нацията повече от $ 2 трлн. по време на първата година и ще убие до 90 процента от хората в САЩ -  заради спирането на всякакви услуги, глад и болести.


Източник: nepoznato.energetika-bg.com

Коментари