След 2017 г. Земята я чакат 100 години сблъсъци с комети и метеорити

Астрономите от НАСА направиха смразяващи предсказания възоснова на наблюдения върху обектите в космоса: между 2017 и 2113 година можем да очакваме до 400 сблъсъци с различни космически обекти.
Става дума за това, че в дълбокия космос е открит неизвестен досега астероиден пояс, който в момента се носи към нашата Слънчева система.
Повечето ще са с максимален диаметър от около 100 метра и ще бъдат в състояние да причинят значителни щети.

Професорът по астрофизика Брайън Кокс съобщава, че астероид с размерите на автобус, наречен 2014EC и открит през март, тази седмица е преминал на  61 637 км от Земята.
Друг професор - Бил Нейпиър, експерт в областта на астрономията в Университета на Бъкингам, счита, че както удар на астероид, така и например отломки от комети могат да имат опустошителни последици за човешката цивилизация.
"Ако нещо подобно се случи, химията на атмосферата ни ще се промени, защото прах ще екранира слънчевата светлина и това състояние може да продължи десетки хиляди години. A комета с диаметър 200-300 км като цяло може да стерилизира Земята, ако тя се окаже на пътя ѝ" - казва той.

По-непосредствена заплаха идва от малките астероиди, тъй като те са десетки хиляди и могат да причинят щети в регионален мащаб.

Пример за това е Тунгуският метеорит, паднал в Сибир през 1908 г., който за щастие е рядко населен район. Ако това се беше случило в Лондон, последствията биха били сравними с атомното бомбардиране на Хирошима.

Астероидът 2012DA14, открит от астрономи в La Sagra в Испания, сега може да нацели Земята с  по-малко от 1% вероятност, но учените не изключват възможността наистина да се сблъска с нашата планета.

Коментари