Лунното затъмнение на 8 октомври ще затъмни и Уран

В десетия месец на годината ни очакват няколко класически астрономически събития и преди всичко пълно лунно и частично слънчево затъмнение.

Двете затъмнения обаче няма да се виждат от нашите географски ширини, но и ние ще има какво да видим.

Тук е и ежегодният максимум на активността на метеорния поток Ориониди, и сближаването на кометата Сайдинг Спринг с Марс, и продължаващата активност на Слънцето, която води до появата на красиви полярни сияния.

Нека да разгледаме по-подробно главните астрономически явления през октомври 2014 г.

Меркурий на утринното небе и противостоянието на Уран

Независимо че октомври не е особено благоприятен месец за наблюдение на планети, две интересни събития все пак ще зарадват любителите на астрономията.

В края на октомври на утринното небе ще може да се наблюдава Меркурий, най-близката до Слънцето планета. Меркурий трудно се наблюдава, особено в средните ширини, тъй като планетата през голяма част от времето се крие в лъчите на Слънцето.

Най-удачното време за наблюдения на планетата е през есента и ранната пролет, когато ъгълът между еклиптиката и хоризонта е максимален. Сега е тъкмо такова време.

Периодът на утринната видимост на Меркурий започва на 20 октомври. Планетата ще се появява на югоизток около половин час преди изгрева на Слънцето. Към края на октомври видимостта на Меркурий ще се увеличи до един час!

Второто интересно астрономическо явление през този месец е противостоянието на Уран, което ще се състои на 8 октомври. Само по себе си това събитие не е толкова интересно за начинаещите любители на астрономията – Уран е далечна и поради тази причина бледа планета, добре видима само в бинокъл или телескоп. Но е забележително в какви условия ще протече противостоянието.

На 8 октомври ще се състои последното за тази година пълно лунно затъмнение, което за жалост няма да се наблюдава от България. Луната, намирайки се в сянката на Земята, за няколко часа ще покрие планетата Уран.

Коментари