Най-голямата загадка от света на динозаврите е разкрита

През юли 1965 г. учени се натъкват в пустинята Гоби, Монголия, на чифт "чудовищни" фосилизирани предни динозавърски крайници. С дължина по 2,4 метра те са най-дългите предни крайници на създание, придвижвало се на два крака в историята на Земята. Специалистите допускат, че страховитите крайници с остри нокти са принадлежали на огромен хищник. Видът на собственика им остава загадка 49 години. Нова находка помага на международен екип от палеонтолози най-сетне да разреши мистерията, съобщи сп. Nature.

Притежателят на "ужасяващата ръка" спада към вида Deinocheirus mirificus, обитавал преди 70 милиона години тучния речен хабитат, чието място днес заема пустинята Гоби. С дължина 11 метра и тегло над шест тона, енигматичният динозавър е бил най-едрият представител на група птицеподобни древни създания, известни като орнитомимозаври или щраусоподобни динозаври.

Една от най-забележителните характеристики на Deinocheirus mirificus е била неговата гърбица. Противно на очакванията на палеонтолозите за безмилостен хищник, разкъсващ плячката с огромните си предни крайници с остри нокти, щраусоподобният гърбушко е бил по-скоро миролюбив беззъб гигант с човка, който се е хранил предимно с тревисти растения и дребни риби, и е използвал камъчета, за да преглъща храната си. Учените допускат, че забележителните дълги предни крайници са му служили, за да копае и събира растителност.

За разлика от по-дребните пъргави орнитомимозаври, той е бил едър почти колкото "върховния" хищник Тиранозавър рекс и се е придвижвал тромаво на относително късите си задни крайници. "Близо 50 години Deinocheirus mirificus беше една от най-големите мистерии в динозавърската история", пишат авторите на изследването. Загадъчният му профил досега е изготвян само на базата на двата предни крайника със страховити нокти, намерени през 1965 г., и няколко ребра и раменни кости.

Новооткрити фосили, сред които почти пълни скелети, както и откраднат череп, върнат от частен колекционер тази година, помагат на палеонтолозите най-сетне да добият почти пълна представа как е изглеждал мистериозният динозавър.

Коментари