10 странни теории за пирамидите невключващи извънземните

Всички сме чували теорията, че египетските пирамиди са построени от извънземните. Това безспорно е странна теория. Има обаче и други странни теории без в тях да има каквито и да било извънземни.


1. Пирамидите са построени за да бъдат... складове за жито
Днес водещата научна теория е, че пирамидите са погребалните камери на фараоните. Това е подкрепено от множеството археологически открития. Има и алтернативна теория, според която пирамидите са нещо като хранилище на човешкото познание - в тайни помещения се пази историята на света и т.н.
Средновековните европейци обаче са вярвали, че тези величествени постройки са... били житници.


2. Пирамидите са построени от Ной
Да, същият пич от Библията, който е построил едноименния Ноев ковчег е построил и пирамидите. Поне така твърдял британеца Джон Тейлър в негова книга излязла през 1859 г. Малко хора се съгласили с идеята му.


3. Пирамидите предсказват датата на Апокалипсиса
Споменатият в предишната точка Джон Тейлър вдъхновил един шотландски астроном на име Чарлс Смайт, който развил теорията до нови висоти. Той "осъзнал", че в различните мерки на пирамидите е закодирана историята на Земята, както миналото, така и бъдещето.

Според Смайт, началото на един наклонен участък бележи раждането на Христос. Този участък свършва след 33 инча, точно толкова години е продължил земния живот на Исус, значи края на участъка маркира разпъването му на кръста.

Също така според измерванията на Смайт, Апокалипсисът ще настъпи между 1881 и 1911.


4. Пирамидите са построени от Сатаната
Тази идея се дължи на Джоузеф Ръдърфорт, водач на ранните "Свидетели на Йехова". Публикувана е през 1928 в два броя на вестник "Watch Tower".


5. Пирамидите първоначално са били хълмове
От всички представени тук странни идеи, това е може би най-резонно звучащата. Появява се през 1884, макар в оригиналната статия да не става ясно кой е нейния автор.

Сигурен съм, че и днес ще се намерят хора, които да я отстояват. Все пак много по-лесно е да се издяла един естествен хълм в пирамида, отколкото да се влачат хиляди грамадни каменни блокове.


6. Пирамидите са построени от атлантите
Къде ли не е търсена и "намирана" митичната Атлантида. Кой ли древен монумент не е изграден от атлантите. Защо някой въобще се учудва, че ги свързват и с египетските пирамиди.


7. Израел планира да си присвои пирамидите 
За разлика от предишните теории, това е една сравнително нова. Наскоро египетският изследовател Амир Гамал е заявил пред вестник "Elaph", че Израел планира да извърши фалшификация с историята и така да изкара, че пирамидите са построени от евреите в древността.

Не за първи път в Египет се сипят обвинения спрямо Израел. По-рано през годината един журналист е призовал правителството да осъди еврейската държава заради 10-те чумни епидемии, които са споходили древен Египет по времето в което там се е намирал Мойсей.

През 2003 един друг египетски изследовател е подготвял обвинение срещу всички евреи по света за кражбата на злато, изнесено от тях по време на така наречения Изход (Екзодус) - извеждането на евреите от Египет извършено от Мойсей.


8. Пирамидите са построени чрез левитация 
Обикновено теорията за левитацията върви ръка за ръка с теорията за извънземните, но както споменах тук няма да става въпрос за извънземни. Има хипотези, че древните строители са използвали левитация за да повдигат тежките каменни блокове, но са били жители на Земята, а не пришълци от космоса.

Например известният американски предсказател Едгар Кейси е вярвал, че пирамидите са построени чрез левитация от сборна дружина състояща се от атланти, египтяни и кавказци дошли от югоизточна Европа. Самата левитация не се е дължала на някаква напреднала технология, а на силата на мисълта им.


9. Пирамидите съвпадат със звездите от съзвездието Орион 
Добре известно е, че галериите в пирамидите са насочени към определени звездни обекти. Но Робърт Бовал развива идеята до едно следващо ниво - той твърди, че трите основни пирамиди са разположени по същия начин както са разположени трите звезди от Орион. Има един проблем обаче, това разположение на звездите, което да съвпада с разположението на пирамидите, се е случило преди 12 000 години, а египетските пирамиди се предполага, че са построени доста по-късно.


10. Самите пирамидални форми имат странна сила 
Ако потърсите в интернет, ще намерите на много места да се продават по-малки и по-големи пирамидки които правят всичко - подострят бръснарски ножчета, съхраняват плодовете свежи и т.н. Тези твърдения са спорни.

Самата идея обаче изглежда идва от времето когато са намерени първите мумии в пирамидите. Те били толкова добре запазени, че мнозина решили, че това се дължи именно на самата пирамидална форма.


Източник: http://misterika.blogspot.com/

Коментари