Учените разгадаха тайната на вечната младост


Живот до 120 години без старост – такива перспективи пред човечеството открива лекарството, създадено от руски биолози. В Московския държавен университет тестираха нов антиоксидант, който позволяват съществено да бъдат забавени процесите на застаряването и да се удължи младостта.

Днес рекордната продължителност на живота е 122 години и създателите на новия препарат смятат, че следва да се ориентираме точно на тази цифра. Ето какво сподели старши научният сътрудник на биологическия факултет на московския университет Максим Скулачов:
- Дребните повреди, натрупвани с възрастта в нашия организъм, стават не случайно – ние сами се увреждаме с различни синтезирани от нас отровни вещества. Те се наричат свободни радикали. Тези вещества са известни отдавна, но беше смятано, че идват в организма отвън. Но се оказа, че ние сами ги създаваме. Измислихме вещество, което неутрализира свободните радикали – антиоксидант SKQ. За първи път веществото беше синтезирано през 2005 година и от тогава го изучаваме.
Препаратът е минал тестиране на мишки, плъхове и кучета. Опитите дават еднозначен резултат – при животните, на които им се инжектира препарата, се забавя развитието на признаците за застаряване, не се проявяват т.н. старчески болести: катаракта, глаукома и дори болестта на Алцхаймер. Въпреки че до сега няма еднозначен отговор на въпроса за причините на старческото слабоумие, биолози от московския университет са сигурни, че и тук са виновни свободните радикали. По тази причина създаденият от тях антиоксидант може да служи, най-малкото, като профилактично средство – да защитава нервните клетки от повреди.
Но, според Максим Скулачов, не всички лекарства, минали успешно тестиране върху животни, помагат на хората. Препаратът, създаден от неговия екип, след още да мине клинични изпитания върху пациенти през 2015 година. И едва тогава ще стане ясно, ще имаме ли вълшебна напитка – антиоксидантът ще се произвежда във вид на разтвор за вътрешно приемане. Между другото, по аптеките вече има една от версиите на лекарството – очни капки. Препаратът е одобрен от здравното министерство и успешно е тестиран върху болни от катаракта и други характерни за напредналата възраст очни заболявания. Учените изтъкват, че тяхна цел не е просто увеличаването на продължителността на живота, а удължаването на младостта и отсрочването на старостта. „Ако първите признаци на застаряването започнат да се проявяват на 90 или 100 години, това ще е прекрасно!“ – казва Максим Скулачов.

Коментари