Физици постигнаха най-ниската температура

Нова рекордно ниска температура бе постигната в лабораторния условия в Института по ядрена физика в Италия, предава БТА.

Лаборатория в института доведе този кубичен метър мед до температура от 6 миликелвина - минус 273,144 градуса Целзий, която е близка до абсолютната нула по скалата на Келвин - минус 273,15 градуса Целзий.

Става въпрос за световен рекорд за подобна маса и за материя с подобно тегло, увериха от института.

Експериментът e продължил 15 дни. От лабораторията уточниха, че той e позволил да се изследват свойствата на неутроните при подобни температури. Експериментът е извършен в рамките на изследователския проект CUORE (Cryogenic underground observatory for rare events - Подземна криогенна лаборатория за редки събития), се казва в комюнике на института.

Въпросният кубичен метър мед бил поставен в криостат - контейнер от кристали телурид, в който температурата може да стигне до много ниски стойности.

Според експерта по ядрена физика Анджело Ночоти от университета в Милано този криостат е единствен по рода си в света, защото позволява да се извършват експерименти в условия на много слаба радиоактивност.

Коментари