Учени убедиха невинни, че са извършили сериозно престъпление

Може да ви се струва невероятно, но британски учени доказа, че невинни хора лесно могат да бъдат накарани да вярват, че преди години са участвали в извършването на престъпление, свързано с използването на насилие.

Учените са поканили 60 студенти с безупречно съдебно минало, след това психолози са се свързали с родителите на студентите и са ги помолили да попълнят анкета за детските им години.

Последвали 40-минутни интервюта, с интервал от няколко дни между тя, и готово, невинните станали виновни. Учените разговаряли с мнимите престъпници в приятелска обстановка, като подробно им разказали какви престъпления са извършили като тийнейджъри.

Допълвайки разказа си с много реални детайли, учените са убедили студентите, че преди няколко години са участвали в кражба, сбиване или дори във въоръжено нападение. Скоро след това доброволците са започнали сами подробно да разказват за престъпление, което не са извършили, пояснява Psychological Science.

"Нашето изследване показа, че при контакт с полицията у човек много лесно може да се създаде лъжлив спомен за престъпление. За целта е достатъчно да му се подхвърлят няколко измислени детайла на фона на реални. Тогава човек не само ще повярва, че е извършил нещо, но и ще разкаже нови подробности" - заявява водещият автор на проучването Джулия Шоу.

Коментари