Счупената маска на Тутанкамон се оказа медийна сензация

След като всички световни медии съобщиха, че златната маска на Тутанкамон, която се пази в музей в Кайро, е повредена, позовавайки се на анонимен реставратор, властите в Египет потвърдиха официално новината.
Те обаче подчертаха, че една от най-големите туристически забележителности на Египет може да бъде възстановена, и оспорваха написаното, че брадата на маската е отчупена и несръчно залепена с епоксидна смола от работници, които подменяли стъклото, под което се намирала тя.

Египетските медии съобщават, че четвърти ден се води ожесточен спор от научните и музейните среди с медиите. Реставратори, заели се с възстановяването на златната погребална маска на владетеля, заявиха, че тя не е в опасност. Египетското министерство на антиките се е обърнало към германския специалист по реставрация Кристиан Екман, който анализира щетите по маската и даде съвети как да бъде реставрирана. Той подчертал, че щетите са силно преувеличени от медиите и няма опасност за цялостния вид на знаменитата находка. Според него брадата не е била едно цяло с маската още при откриването й от Хауърд Картър в гробницата на Тутанкамон през 1922 г. Екмън твърди, че през 1941 г. брадата е била залепена към погребалната маска и допуска, че най-вероятно лепилото, използвано при първоначалната реставрация, е причината брадата да се разлепи и падне през август миналата година, но не съществува опасност за цялостния облик на маската и няма причина тя да не се залепи отново.

И генералният директор на Египетския музей Махмуд ел Халваги отхвърли всички твърдения в интервю за медиите: "Комисия от архитекти е назначена да инспектира маската и брадата и ще напише подробен доклад на състоянието на маската", каза директорът.

Гробницата на Тутанкамон е единствената, неограбвана до нейното откриване през 1922 г. В нея са били съхранени многобройни украшения и саркофаг от чисто злато.

Коментари