Първото за годината слънчево затъмнение ще е на 20 март


На 20 март, петък, предстои първото за тази година слънчево затъмнение, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

За съжаление от територията на България то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. За София то ще започне в 10 ч и 42 м и ще продължи 2 ч и 16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11 ч 49 м 5 с, близо 53% от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 м и 46.9 с., а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 м, пише „24 часа“.

Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Коментари