Kак ще изглежда небето ни, ако поразбъркаме Слънчевата система?


Руската космическа агенция "Роскосмос" създаде поредица от видео клипове, които показват как ще изглежда небето, ако някои от планетите в нашата Слънчева система, както и някои от най-известните звезди, изведнъж заемат мястото на Луната и Слънцето, пише Science Alert.

Разбира се, подобен сценарии на практика е невъзможен. Дори и да се случи, няма да сме на линия, за да можем да си направим селфита. Но нали точно затова е научната фантастика? Да разкрива възможности, колкото и извънземни да са те.

Както и сами можете да видите от клиповете и снимките, няма кой знае каква разлика, ако заместим Луната с някои от по-малките планети, като Венера, Марс и Меркурий. Ако пренебрегнем Апокалипсиса, който ще настъпи в подобен сценарии, повечето от нас едва ли ще забележат разликата.

Уран и Нептун обаче ще образуват характерно синьо сияние, а Юпитер ще ни впечатли с гигантските си размери.

Да оставим Луната за миг. Какво ще стане, ако заместим Слънцето с Полярната звезда, която е 2000 пъти по-голяма от него и която хората използват като средство за навигация от векове наред? Вижте по-долу! "Роскомос" дори ни показват как ще изглежда небосвода, ако разполагаме с тризвездната систма Алфа Кентавър.

Звездата Арктур на мястото на Слънцето

Юпитер на мястото на Луната

Нептун на мястото на Луната

В допълние вижте тези две фантастични видеота:Коментари