NASA иска да разгадае мистерията на магнитното поле на Земята


Американската космическа агенция NASA изстреля четири идентични спътника, които ще изследват взаимодействието на слънчевия вятър с магнитното поле на Земята, предаде Фокс Нюз.

Те бяха изведени в орбитата благодарение на безпилотната ракета-носител Атлас V, изстреляна от Кейп Канаверал в щата Флорида в 22.44 часа местно време.

В първата фаза на мисията на стойност 1,1 млрд. долара, квартетът ще се движи в околоземна орбита с перигей 7500 километра и апогей 75 хиляди километра. Нещо повече – благодарение на специфичната си формация (пирамидална), спътниците ще получат наблюденията си в 3D формат.

Всеки един от апаратите прилича на гигантски осмоъгълник, тежи около 1.2 тона, широк е 3.3 метра и достига височина 1.2 метра. Те ще проучват зоната на сблъсък между земната магнитосфера и слънчевите частици, които идват с голяма скорост и образуват свое магнитно поле на около 60 хиляди километра над земната повърхност. При това взаимодействие понякога се наблюдават смущения в далекосъобщенията, в GPS устройствата и в електропреносната мрежа.

Мисията ще продължи 2 години.

Коментари