Ново земетресение с магнитуд 6,7 разтърси Непал, над 4100 загинали


Ново земетресение с магнитуд 6,7 е разтърсило Непал, съобщава на сайта си геоложката служба на САЩ. По данни на службата, трусът е бил на дълбочина 17,3 км. Земетресението е било на 67 км източно от столицата Катманду и на 19 км югоизточно от град Кодари.

Информация за пострадали и загинали няма.

Над 4100 достигна броят на загиналите при земетресението в събота, включително 3862 в Непал. Ранените са над 6500. Над 60 са загиналите в Индия, смъртни случаи има в Тибет и Бангладеш. 18 души са загинали от лавина в Еверест.

Междувременно Българският Червен кръст (БЧК) обяви Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението.

Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www.ifrc.org)

От БЧК посочват, че доброволците и служителите на Непалския Червен кръст работят на терен, подпомагат търсенето на оцелели и спасителните действия на властите и оказват първа помощ на засегнатите от бедствието. Екипи на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец вече работят на място за оценка на щетите и за подпомагане действията на Непалски Червен кръст.

Още в събота федерацията е отпуснала 500 000 швейцарски франка от фонда си за незабавна реакция при бедствия. Федерацията е отворила и бедствения резерв от складовете си в Ню Делхи, Дубай, Куала Лумпур и Банкок, за да предостави материали от първа необходимост.

Обявен е спешен апел за предоставяне на незабавна хуманитарна помощ за 75 000 души. Необходими са 33,4 млн. швейцарски франка (63 188 792 лв.), уточняват от БЧК.

Коментари