Хокинг: Трябва да намерим убежище извън Земята


Човечеството трябва да усвои космоса и да се засели извън пределите на Земята, иначе е обречено на гибел.

Такава гледна точка изрази световноизвестният английски физик-теоретик Стивън Хокинг на лекция в операта в Сидни, цитирана от ТАСС и БТА.

"Tрябва да продължим да изследваме космоса заради бъдещето на човечеството. Аз не вярвам, че ще преживеем следващото хилядолетие, ако не се отправим отвъд пределите на нашата крехка планета!", заяви ученият.

Хокинг общува с австралийската аудитория в операта в Сидни с помощта на холографска технология от своя офис в Кембридж. В края на лекцията си ученият даде някои напътствия на събралите се в залата.

"Гледайте нагоре към звездите, а не надолу под краката си! Опитайте се да осъзнаете това, което виждате и се замислете над това защо съществува Вселената. Бъдете любопитни и колкото и да е труден животът, винаги в него може да се постигне нещо.Важно е да не се предавате!", посъветва аудиторията ученият.

Физикът нееднократно е предупреждавал световното научно съобщество за опасностите, които в бъдеще грозят човечеството. През месец февруари той заяви, че хората са длъжни да колонизират други планети, за да "застраховат" съществуването на своя вид.

Това може да се окаже единственият начин за запазване на човечеството, твърди Хокинг.

Коментари