Гълфстрийм отслабва, температурите падат на всички континенти


Гълфстрийм е една от най-важните системи за пренос на топлина на Земята и осигурява мек климат в Северозападна Европа.

Изследователите смятат, че през последните десетилетия Гълфстрийм е по-слаб, отколкото в миналото хилядолетие или дори столетие, пише «Nature Climate Change».

Един конкретен район в Северния Атлантик се охлажда през последните сто години, докато останалата част от света се затопля, твърдят учени от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата. Охлаждането на  водата в Северния Атлантически океан се случва по-бързо отколкото това са прогнозирали компютърните модели за  промените в климата.

Но компютърните климатични модели не могат да преценят размера на топящия се лед. Което е още един пример, че  климатичните модели имат недостатъци в някои отношения в сравнение с наблюденията на климатолозите.

Напълно е възможно  постепенното, но ускорено топене на ледената покривка на Гренландия да е  основната причина за отслабването на Гълфстрийм и циркулацията на водата в Северния Атлантик. Според експерти, по-нататъшното отслабване на Гълфстрийм може да повлияе на морските екосистеми, както и на нивото на океана и климата в САЩ и Европа.

Охлаждането на  водата в Северния Атлантически океан може леко да намали повишаването на температурата на всички континенти. Учените обаче ни уверяват, че нов ледников период не застрашава Земята

Коментари