Челябинският метеорит е причина за "снежни "моркови"


Учени от Русия, Германия и Съединените щати са обяснили причината за снежните "моркови", появили се на мястото на падналите фрагменти на Челябинския метеорит. Резултатите от проучванията са докладвани на  46-тата научна конференция по лунни и планетарни изследвания, а накратко за тях разказа изданието Science.

Една версиите на появата на трапчинки с много здрави стени се основава на предположението за високата температура на фрагментите, които са разтопили снега.

Обаче резултатите от компютърната симулация, която направили експерти от Института по динамика на геосферата към РАН в Москва, Природонаучния музей в Берлин и Планетологическия институт на САЩ в Тусон показали, че фрагментите са паднали вече студени.

Появата на снежните "моркови" учени обяснили с механично въздействие на частиците на метеорита.

Когато един фрагмент попада в снега, в началото се образува вдлъбнатина, снегът под него се свива и става по-плътен. След това, в рамките на десет милисекунди по-плътният сняг забавя метеоритното парче и тунелът, направен от него в снега, се стеснява. Ето защо стените на "моркова" са по-плътни от околния сняг.

На 15 февруари 2013 г. в атмосферата над Южен Урал, близо до Челябинск, навлиза метеор, който се разрушава на височина от няколко десетки километри и на Земята падат огромен брой осколки. На мястото на удара са останали тесни кладенчета с дебели стени във форма, напомняща морков с дълбочина 15-25 см.

Коментари