НАСА създаде екип, който ще търси извънеземен живот


Експерти, търсещи извънземен живот в Слънчевата система и отвъд нея, се обединиха в безпрецедентна според НАСА инициатива, съобщи Ред орбит.

В проекта NExSS (Nexus for Exoplanet System Science) ще участват учени с различна специалност, за да бъде осигурен "синтезиран подход в търсенето на планети с най-голям потенциал на живот", каза Джим Грийн от НАСА.

Изследването на взаимодействието между биологията и атмосферата, геологията, океаните и вътрешността на планетата и как всички те се влияят от звездата й, са много важни.
Този системен подход е в основата на проекта, който обединява геолози, планетолози, хелиофизици и астрофизици.

В екипа участват учени от 10 университета, сред които Станфордския, Калифорнийския, Бъркли, Йейл, Пенсилванския , институтите "Годард" и "Еймс" на НАСА и Лабораторията за реактивни двигатели.

Първата екзопланета беше открита само преди 20 години и макар и изследването на тези светове да е сравнително ново, телескопът "Кеплер" на НАСА откри вече повече от 1000 от тях, откакто беше изстрелян преди шест години.

Учените търсят начини да определят дали тези планети са обитаеми и да търсят биоподписи, които могат да посочат наличие на живот.

Коментари