Палеонтолозите намериха роднина на T-Rex - вегетарианец


Въпреки, че новооткритият в Чили динозавър е тясно свързан с прословутия хищник тиранозавър рекс, той се оказва еволюционен пъзел, тъй като предпочита за храна растенията.

При разкопките, учените са били убедени, че са открили едновременно няколко скелети на различни динозаври, толкова необичаен по тяхно мнение е новият динозавър, наречен ​​Chilesaurus diegosuarezi. Генеричното име е свързано със страната, където е намерен, а видовото име е в чест на Диего Суарес - седемгодишно момче, което е намерило фосилите на чилизавъра. Момчето е търсил декоративни камъни и изведнъж се натъкнало на една вкаменена кост. Бащата на детето, Мануел Суарес, след като разгледал находката, решил, че синът му открил няколко нови вида. Но, както се вижда от по-нататъшните проучвания, това били останки на около десет броя Chilesaurus diegosuarezi, а няколко скелета са почти пълни.

Заради своят необичаен строеж чилизавърът си спечелва прякора динозавър-птицечовка, разказва Science Daily. Точно както при австралийската птицечовка, в структурата на ​​Chilesaurus diegosuarezi има белези на различни динозаври.

По задните си крака, зъбите си и дългата си шия, чилизавърът прилича на тревопасните гиганти от групата зауроподите (Sauropoda), а по предните си лапи - къси и само с два слаборазвити пръста е много подобен на тиранозаврите.

Chilesaurus diegosuarezi е в групата на динозаврите тероподи - група, която събира най-известните месоядни динозаври като велосираптори и тиранозаври и от която са еволюирали съвременните птици. До сега известни бяха тревопасни тероподи само близки роднини на птиците, но чилизавърът показва, че вегетарианството се е появило у тероподите много по-рано, отколкото се мислеше.

Д-р Фернандо Новас (Fernando Novas), от Музея на природните науки в Буенос Айрес, Аржентина, ръководител на изследването на Chilesaurus заяви: " Chilesaurus е първият пълен динозавър от Юрския период, открит в Чили и представлява един от най-пълните и анатомично правилно документирани динозаври тероподи от южното полукълбо."

Коментари