Някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Изглед от Марс

Най-старите и най-прости организми на Земята са в състояние да оцелеят на Червената планета, съобщава сайтът Нейчър уърлд нюз, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета на Арканзас са установили, че произвеждащите метан метаногени - едни от най-простите и стари организми на нашата планета, са способни да оцелеят във враждебна среда, подобна на марсианската.

Метаногените обитават блата и мочурища, мъртва и разлагаща се материя, и се срещат в стомасите на добитък, други тревопасни животни и термити.

Въпросните организми не се нуждаят от кислород или органични вещества, за да оцеляват, за разлика от други много по-сложни форми на живот. Метаногените не фотосинтезират, което ги прави идеални кандидати за оцеляване във враждебна среда, като например тази под повърхността на Марс.

За целите на настоящото проучване специалистите са направили симулация в лабораторни условия на подпочвени води на Червената планета. Изследователите са установили, че четири вида метаногени са в състояние да оцелеят в подобна среда с ниско налягане.

Предишно проучване на същия екип е показало, че два вида метаногени могат да преживеят марсианския цикъл на замръзване и топене.

Изследването на метаногените показва, че е приемливо да се смята, че условията на Марс са подходящи за поддържане на прости форми на живот.

Коментари