Тайна среща в Лондон на банкери може да премахне парите в брой


Икономистът Мартин Армстронг твърди, че "тайната среща, която ще сложи край на парите", ще се проведе в Лондон до края на месеца, с участието на представители на ЕЦБ и ФЕД.

Армстронг е известен с успешната прогноза за "черния понеделник" (колапс) през 1987 г. и на руския финансов фалит през 1998 г. Икономистът бил шокиран, че медиите не съобщават за предстоящата конференция.

„Смятам, че е много озадачаващо, че аз бях единственият, който съобщи за тайната среща в Лондон. Кенет Рогоф от Харвардския университет и Вилем Бойтер, главен икономист в Citigroup са се обърнали към централните банки с предложение да се забрани използването на физическите парични средства изцяло, за да дойде ден, когато няма да може да се купува или да се продава нещо без одобрението на правителството“, - казва Армстронг.

„Когато порових в търсачката се оказа, че никой освен мен не е писал нищо за срещата в Лондон. А моите източници са преки и надеждни.“

Армстронг пръв обърна внимание на предполагаемата среща по-рано този месец, когато каза, че представители на Федералния резерв, ЕЦБ, както и участници от централните банки на Швейцария и Дания, ще посетят „голяма конференция в Лондон,“ на която Кенет Рогоф от Харвардския университет и Вилем Бойтер, главен икономист в Citigroup, ще направят презентацията.

„По-добре да държим едно око отворено в нощта, когато може да се роди“ безкасовото общество. Този процес протича по-бързо от очакваното. Защо тайна среща? Това мирише лошо“ – заключава Армстронг.

Дискусии и раздвижване на темата за забраната на пари в брой многократно се появяваха през последните седмици.

Вилем Бойтер, който според Армстронг участва в тайната среща, наскоро призова за премахване на парите като цяло, за да се реши проблема на централните банки в света с отрицателни лихвени проценти.

Миналата година, Кенет Рогоф също така призова за премахване на физическите валути, за да се спре „укриване на данъци и незаконните дейности“, както и да се попречи на хората да теглят пари, когато лихвените проценти са близки до нулата.

Коментари