Исполински телескоп ще търси началото на времето


В момента астрономите смятат, че напречният разрез на Вселената е с дължина 93 милиарда светлинни години. При извършването на наблюдения обаче учените не гледат през пространството, а през времето. Светлината, която виждаме на Земята идва от миналото, така че ако даден обект се намира на един милиард светлинни години, това означава, че той е съществувал преди един милиард години.

Тъй като астрономите изчисляват възрастта на Вселената на 13.8 милиарда години, то трябва да сме в състояние да виждаме на разстояние 13.8 милиарда светлинни години и да видим началото на времето, на Вселената и на всичко, което познаваме.

До осъществяването на тази цел остава съвсем малко. Този месец изследователи официално обявиха откритието на най-далечната галактика, засичана досега - на повече от 13 милиарда светлинни години. Обозначена като EGS-zs8-1, тя се намира в съзвездието Воловар. Данните от обсерватория в Хавай хвърлят нова светлина върху формирането на Вселената, но колкото по-назад можем да “погледнем”, толкова повече ще научим.

Такова е предназначението на Гигантския телескоп “Магелан”, който, според плановете, ще започне да функционира през 2021 година. Намиращото се в Чили съоръжение се отличава с огромния си размер. Рефлекторите му се състоят от група от седем огледала, всяко с диаметър 8.4 метра, съставящо отражателна повърхност с диаметър 24.5 метра и площ 368 квадратни метра. Това ще бъде най-голямата създавана някога отражателна повърхност - четири пъти по-голяма от повърхността на най-големия телескоп в момента. “Гигантският телескоп “Магелан” ще бъде в състояние да гледа назад във времето, за да види раждането на звезди, галактики и явления, случили се непосредствено след Големия взрив. Така ще разберем по-добре произхода си”, казва д-р Патрик Маккарти - директор на Гигантския телескоп “Магелан”. Той добавя, че телескопът ще даде възможност на учените да характеризират орбитите на планети, обикалящи около далечни звезди и да разберат дали са подходящи за живот. “Магелан” ще ни помогне да разберем и фундаментални явления като тъмната енергия и тъмната материя, изтъква Маккарти.

Причината, поради която досега не е изграден такъв телекскоп на Земята са технически ограничения. Грешка от дори няколко микрометъра в извивката на стъклото на отражателя би довела до изображение, което е твърде размазано, за да може да се използва. Парчетата стъкло се отливат в матрици с прецизно изчислена форма, грундират се и се полират до съвършенство.

Коментари