Учените озадачени от формирования на Меркурий


Учените, наблюдаващи Меркурий са изправени пред нова загадка – формирования от гигантски скали и хребети, които опровергават всички съществуващи модели.
Меркурий е най-малкият и най-вътрешен свят в Слънчевата система. Той е обгърнат в мистерия от години. До изпращането на сондата Messenger на НАСА, небесното тяло е посещавано само два пъти от прелетелия покрай него апарат Mariner 10.

Messenger приключи експедицията си през април, падайки на повърхността на Меркурий. Изoбражения, заснети от сондата в продължение на повече от четири години разкриват множество стръмни приплъзвания и големи скали, които приличат на исполински стъпки. Най-големите са дълги 1000 и високи над 3 километра, пише Space.com, цитиран от "Фокус".

Такива приплъзвания се образуват, когато скалите са притиснати една към друга.

Според най-широко възприемания модел за произхода на формированията те са гънки на повърхността, образувани при изстиването на ядрото на планетата, което е довело до смаляването й.

Предишни изследвания предполагат, че Меркурий може да се е смалил с между 4 до 14 километра.

Ако гънките са се образували при свиването на планетата обаче, те трябва да са разпределени равномерно по повърхността й. Сега учените откриват, че гънките следват определен модел.

„Това е истинска мистерия“, каза ръководителят на проучването Томас Уотърс от Музея на въздухоплаването и Космоса във Вашингтон.

Никой от съществуващите модели не може да даде обяснение.

Учените ще продължат да анализират изображенията и данните от Messenger, за да разбулят загадката. Те се надяват, че сондата BepiColumbo на Европейската и Японската космически агенции, която трябва да бъде изстреляна през 2017 година, ще обрисува по-пълна картина на глобалната структура на кората на Меркурий.

Коментари