Учени създадоха крайник на плъх в лаборатория


Учени от Масачузетската обща болница са отгледали в лаборатория крак на плъх с функциониращи вени и мускулна тъкан.

“Сложната природа на крайниците прави създаването на биологично функционален заместител изключително трудно. Крайниците съдържат мускули, хрущял, кръвоносни съдове, сухожилия, свръзки и нерви, всеки от които трябва да се възпроизведе и изисква специална поддържаща структура, наречена матрица”, казва Харолд От, който е старши автор на научния доклад, публикуван в журнала Biomaterials.

Мускули и вени се отглеждат в лабораторни условия от стволови клетки. Използването на генетичния материал на пациента намалява риска от отхвърляне на транспланта и прави ненужно прилагането на имуноподтискащи лекарства. Проблемът при отглеждането на цял крайник е, че крайникът е по-сложен и съдържа повече различни тъкани, обясни д-р От.

Учените са разрешили този проблем чрез техника, използваща клетки от орган на донор за създаване на неутрална матрица, в която се поставят клетки от пациента. Техниката се използва за създаване на бъбреци, черен дроб, сърца и бели дробове, макар и само в животински модели за изследователски цели.

За да създаде крайника, екипът е потопил в специален разтвор предния крак на умрял плъх, като така е свалил клетъчния материал, запазвайки кръвоносната и нервна матрица.

Запазеният материал е послужил като структурна основа за нови клетки. Същевременно са отгледани мускулни клетки от втори плъх. Матрицата от донорския крайник е поставена в контейнер за биологични и химични процеси, известен като биореактор, и в нея са инжектирани протоклетки.

Реакторът е напълнен с хранителен разтвор, а след пет дена е приложена електрическа стимулация. Две седмици по-късно крайникът е изваден от биореактора и учените са установили, че съдовите и мускулни клетки се размножават правилно и при стимулация мускулите се съкращават с 80 процента от силата на мускулите на новородено животно.

Коментари