28 светкавици в минута край езеро във Венецуела


От десетилетия езерото Маракайбо във Венецуела е магнит както за туристите, така и за местните хора - в района, където река Кататумбо се влива в езерото, всяка година има по 260 дена бури, по време на които по 28 светкавици осветяват всяка минута върху водата.

Уникален атмосферен феномен създава по 1,2 млн. светкавици на година, като най-големите огнени мълнии могат да бъдат видяни от 400 км., пише в. "Дейли мейл".

Има няколко теории за причините, поради които районът е истински котел от бури. Едната е, че силните ветрове, които фучат около езерото, помагат за формиране на облаци, когато ветровете се срещнат над Андите. Други пък залагат на мочурищата, които освобождават газ метан.

Топографията на района е уникална. Езерото Маракайбо е обградено от планини, които улавят горещите ветрове. Тези горещи ветрове се сблъскват със студените си събратя, които се спускат от Андите. Според учени този контакт води до бързото издигане на влажния топъл въздух нагоре и когато кондензира в гръмотевични облаци, те започват да произвеждат по 28 светкавици всяка минута. Отделяната при този феномен енергия е толкова голяма, че може да захрани осветлението в цяла Латинска Америка.

Бурите са един от символите на гордост на народа на Венецуела. Светкавицата присъства в химна на щата Сулиа, в който влиза районът около езерото Маракайбо. Светкавиците служат и като естествено осветление, тъй като помагат на местните рибари да се ориентират и нощно време без проблем. Светкавиците от Кататумбо изместиха от шампионското място по този показател конгоанския град Кифука.

Коментари