Китайка се венча за себе си в село Горна Липница


Необичаен сватбен ритуал се състоя в павликенското село Горна Липница. Китайката Съни Цян се омъжи за себе си, а лично кметът на селото Юлко Палов венча нейното минало и бъдеще.

Нетипичната сватба бе част от шестото издание на Арт резиденция „Старото училище”, която всяка година събира творци от цял свят. Сред тях е и Съни Цян, на която хрумнало да слее в едно миналото и бъдещето си в брачен съюз. Тя се вдъхновила за това от темата на тазгодишната резиденция, посветена на ритуалното изкуство.

Съни Цян подготвила сватбата си сама. Изработила и всички детайли за брачната церемония - от роклята до украсата. Вдъхновение за модела на роклята си от коприна артистката получила от традиционната българска бродерия. Детайлите в черно и червено символизират миналото, а синьото е бъдещето, обяснява Съни Цян.

„Ритуалът беше според закона. Като кмет имам такива пълномощия да скрепя един брак с подписа си. Издават се съответно свидетелства за сключване на граждански брак с моя подпис и с печата на кметството. В случая всичко е символично между Бъдещето и Миналото”, посочи кметът на Горна Липница.

Коментари