Парад на планетите - вижте кога


В периода от 8 до 20 октомври тази година ще можем да наблюдаваме парад на планетите.

Той ще започне на 8 октомври, когато Луната ще се сближи към групата от планети в състав Венера, Юпитер, Марс и Меркурий на небето. Парадът ще завърши на 20 октомври, когато Меркурий ще започне своето сближаване със Слънцето и скоро ще изчезне в сутрешните лъчи.

Най-добре това интересно астрономическо явление ще може да се наблюдава около два часа преди изгрева на Слънцето в източната част на хоризонта.

За хората, които са слабо запознати с астрономията, ще споменем, че парад на планетите се нарича събитие, когато едновременно няколко планети от Слънчевата система се озоват от едната страна на Слънцето и се намират близо една до друга на небесната сфера.

Много рядък парад на планетите се е състоял на 10 март 1982 г., когато всичките девет планети от Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон) се озовали от едната страна на Слънцето в сектор с ъгъл 95°.

Напомняме също така, че в нощта на 27 срещу 28 септември можете да наблюдавате друго изключително рядко астрономическо явление – Супер Кървава Луна. В тази нощ Луната ще се намира в перигея – най-близката до Земята точка от своята орбита – и ще навлезе в земната сянка.

Пълното лунно затъмнение ще оцвети Луната в червено (това събитие е известно като Кървава Луна), а размерът ѝ ще бъде с 14% по-голям от обичайното.

Коментари