Нови открития за динозаврите


Палеонтолози са изучили състава на черупката на динозавърски яйца и са установили каква е била температурата на тялото на тези животни.

Станало ясно, че тя била нееднаква при различните видове динозаври, освен това се оказало, че тези животни не може да се нарекат нито топлокръвни, нито студенокръвни.

Изследването на учените е публикувано в сп. Nature Communications.

Учените открили начин за определяне на температурата на тялото на измрели животни, по-конкретно – динозаврите. Те се появявали на бял свят от яйца, които се формирали в тялото на самката, а значи тяхната черупка "пази" информация за температурата на тялото на самката.

Изследователите анализирали по какъв начин тази информация е "записана" на черупката на яйцата на съвременните птици, а след това използвали методиката за изучаване на черупката на яйцата на динозаври, живели на Земята преди 70-80 млн. години.

В резултат станало ясно, че зауроподите – големи тревопасни динозаври – са имали доста топла кръв, а тази на по-малките им събратя – овирапторите – била по-студена.

Авторите обаче подчертават, че нито едните, нито другите динозаври могат да се отнесат към топлокръвните или студенокръвните животни – по-скоро температурата на тяхното тяло наистина е варирала в зависимост от размера.

Източник: Актуално

Коментари