Най-голямата астрономическа снимка правена някога!


Най-голямото астрономическо изображение въобще е толкова гигантско, че просто няма как да ви го покажем тук. За да видите този брилянтен шедьовър в цялата му прелест, ще трябва да използвате този онлайн инструмент. Той не само, че ще ви покаже снимката, но и ще ви позволи да разпознаете конкретни обекти, пише Science Alert.

А какво има на нея? Млечният път, разбира се – нашата родна галактика. Изображението е резултат на наблюдения, направени в рамките на цели 5 години, и показва 50 хил. невиждани досега “вариращи“ обекти. Те са кръстени така поради факта, че светлината, която получаваме от тях, варира с течение на времето. Това може да се случи, когато втори обект, да речем планета или звезда, мине пред подобен вариращ обект и блокира част от светлината му. Поради тази причина този тип тела имат ключова роля в много сфери на астрономията, включително търсенето на планети извън нашата Слънчева система.

Изображението е генерирано от астрономи от Рурския университет в град Бохум, Германия, работещи на едно от най-сухото място на планетата – обсерваторията в пустинята Атакама, Чили. Някои нейни региони са толкова неблагоприятни, че никое животно или растение не би могло да оцелее в тях.

Подобни екстремни условия представляват истински рай за астрономите. Това, че въздухът е сух, означава, че ще има по-малко облачни нощи и най-вече – по-малко влага, която да абсорбира или отразява безценната светлина, идваща от далечните бледи космически обекти, включително гореспоменатите вариращи обекти. Именно при тези условия астрономите насочват вниманието си към Млечния път.

За да уловят вариращите обекти, те правят снимки на едно и също място на небосклона в рамките на няколко дни. След това ги сравняват. Работата на екипа е покривала толкова голям регион на небето, че първоначално те са разделяли снимките на 268 секции. Накрая ги комбинират, за да образуват най-голямото астрономическо изображение въобще. То съдържа 47 млрд. пиксела. За да бъде обработено, са били необходими няколко седмици.

Идентифицирайки 50 хил. нови вариращи обекта, тези астрономи предоставят нови данни, които ще бъдат безценни при по-нататъшното изучаване на други слънчеви системи и техните планети.

Източник: Обекти

Коментари