Планетата встъпва в 30-годишен студен цикъл


Имунитетът на човека е адаптиран за 30-годишния студен цикъл, в който встъпва планетата. Това казва пред ТАСС акад. Владимир Мелников, председател на Тюменския научен център на СО РАН.

Според прогнозите му в близките години средната температура ще се понижи с 1,5-2 градуса. Ученият е сигурен, че това незначително застудяване ще бъде преживяно не само от хората, но и от животните и растенията.

"В далечната история, когато човекът още не е имал средства за спасяване от студа, ледниковите периоди са водили до печални резултати, чак до измиране на видове. Но това са били студове от друг мащаб и по продължителност, и по ниво на температурите. Те не са съпоставими с краткопериодните цикли, които преживяваме ние, отбелязва академикът.
Чакат ни 30 студени зими

Втора година поред руските синоптици прогнозират сурови зими. Според ръководителя на Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда (Росхидромет) Александър Фролов, основните студени фронтове ще преминат над Урал и Южен Сибир.
Според акад. Мелников в тази прогноза няма нищо аномално, ако се вземе предвид, че планетата встъпва в студен климатичен цикъл. "Изпитвам влиянието на трети климатичен цикъл през живота си... От своя личен жизнен опит мога да кажа, че хората преживяват спокойно такива цикли, имунната система на човека е првикнала към такива колебания", отбелязва академикът.

Застудяване при глобално затопляне?
Американските учени са съгласни с руските си колеги за идващото застудяване. Специалистите от САЩ твърдят, че то ще протече на фона на глобалното затопляне на климата.
Такъв извод има в изследването, подготвено от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ с участието на няколко десетки учени от различни страни.

Малников също е на мнение, че застудяване с 1,5-2 градуса по-скоро няма да се отрази на процеса на глобално затопляне.

Източник: Актуално

Коментари