"Фила" неочаквано се обади


Спускаемият модул "Фила" неочаквано отново влезе в контакт с учените вчера за 10 секунди, съобщава Yle.

"Днес получихме 51 пакета от спускаемия модул и можем с увереност да кажем, че поне една предаваща и една приемаща антена на "Фила" продължават да функционират. Невероятно, но изглежда, че сондата продължава да работи", казва Мина Палмрот от метеорологичния институт на Финландия, една от участничките в проекта на ESA.

Според Палмрот сега специалистите от Германския авиационно-космически център (DLR) се опитват да изпратят серия от команди на "Фила", подготвени по време на работата на "Розета" на южната страна на кометата Чурюмов-Герасименко, и да накарат сондата да превключи на работа с изправните антени.

Както отбелязва изследователката, след 2-3 дни ESA официално ще съобщи за резултатите от опитите да съживи "Фила" и да направи модула годен за завършване на научната програма, прекъснала работа през ноември 2014 година поради разреждане на батериите на спускаемия модул.

Сондата "Розета" беше изстреляна през август 2004 година и за десет години преодоля разстояние от 6,4 млрд. Километра, отделящи кометата Чурюмов-Герасименко от нашата планета. През септември миналата година специалистите на ESA окончателно избраха основната и резервната точка за спускането на модула "Фила". На 12 ноември вечерта спускаемата сонда кацна успешно на кометата, като направи два "скока" по нейната повърхност.

Поради неизправност на газовия двигател и проблеми с пускането на харпуните "Фила" кацна на неизвестно и досега място и попадна в тъмната част на кометата, което рязко съкрати сроковете на нейната работа. Във втория ден от кацането инженерите на ESA взеха решение да приведат модула в спящ режим в надеждата да го събудят в бъдеще.

По текущи оценки на специалистите от DLR в сегашното си състояние "Фила" може да работи още няколко месеца, което оставя надежда, че връзката с модула все пак ще може да се възстанови.
Източник: Актуално

Коментари