Телескопът "Хъбъл" засне новородена галактика


Космическият телескоп "Хъбъл" е заснел необичайната галактика NGC 6052 в съзвездието Херкулес, която се е "родила" в близкото минало вследствие на сблъсък на две други подобни звездни семейства, се съобщава на сайта на космическия телескоп.

Галактика NGC 6052 е открита през юни 1784 година от известния британски астроном Уилям Хершел, който първоначално я е сметнал за две галактики. По-нататъшни наблюдения на космическия обект, отдалечен от нас на 230 милиона светлинни години, е показал, че това действително е така - NGC 6052 представлява две сливащи се галактики.

Новите снимки, направени с космическия телескоп "Хъбъл", показват, че процесът на практика е приключил и сега останките от двете "звездни семейства", преживяли мощен космически сблъсък, постепенно оформят една стандартна елиптична галактика.

Сега NGC 6052 е с доста хаотична и неправилна форма, тъй като процесът е в началния си стадий и ще продължи още няколко милиона години.

Наблюденията на "раждането" на подобни галактики ще помогне на учените да предскажат какво ще се случи с Млечния път след 3 милиарда години, когато нашата галактика се сблъса с близката си съседка - галактиката Андромеда (М82).

Източник: БТА

Коментари