Светът преживя най-горещия юни в историята

Метеорологичната служба на САЩ намери нови доказателства за глобалното затопляне
Миналият месец юни е бил най-горещият юни в съвременната история. Това се случва за 14-ти пореден месец, който чупи световните рекорди по средна топлина, съобщи във вторник американска агенция. Докладът е на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). "В световен мащаб средната температура на въздуха над земята и над океанската повърхност за юни 2016 е най-високата за месец юни в статистиката, с която разполага NOAA от 1880 г.", предаде БГНЕС.

В доклада, който излиза всеки месец, NOAA съобщават още, че средната глобална температура за първите шест месеца на 2016 г. също ще е най-висока в историята. Комбинираната средна температура над всички повърхности – на сушата и над морето за юни е 0.9 градуса по Целзий над средната за целия XX век,  която е 15.5 по Целзий.

"Юни 2016 бележи 40-ти пореден юни с температури номинално над средните за XX век", съобщават от NOAA. Служвата също говори за рекордни топлинни върхове. 14 от 15-те са настъпили от февруари 2015 г. насам, което показва, че глобалното затопляне се ускорява. Експерти твърдят, че глобалното затопляне е поне частично виновна за редица екологични бедствия по целия свят, от обезцветяването на Големия бариерен риф край Австралия до горските пожари, който бушуват в цяла Канада.

Източник: iNews.bg

Коментари