Южна Европа ще стане пустиня според климатолози


Френски климатолози прогнозираха превръщането на южната част на Европа в пустиня. Изследването беше публикувано в списание „Сайънс” (Science).

Според него европейският юг ще се превърне в обширна пустиня в края на XXI век, ако темповете на глобалното затопляне се запазят. В Сибир глобалното затопляне вече води до отделяне на затворения във вечнозамръзналата почва метан, който е 20 пъти по-силен парников газ от въглеродния двуокис - вижте във видеото във линка.

Учените очакват богатите на живот биоми от Средиземноморския басейн да се променят повече в следващите десетилетия, отколкото в последните 10 000 години. (биоми - екологични райони, които споделят сходни флора, фауна и климат).

Единственият начин екосистемата на региона да оцелее е глобалното затопляне да бъде задържано под границата от 2 градуса по Целзий.

„Наясно сме, че в миналото е имало краткосрочни промени в климата, но тази е извън възможностите за приспособяване на сегашните горски биоми в региона. Това важи особено за Балканите, където хладните смесени гори значително ще се затоплят“, коментира Жоел Гийо, един от авторите на изследването.

Учените отбелязват идентични процеси в САЩ. В началото на 2016 година горските пожари в западната част на Съединените щати достигнаха рекордни мащаби. През 2015 година бяха опожарени 40,5 хиляди квадратни километра, което също бе рекорд.

Източник: Вести

Коментари