18 300 души напират да станат астронавти в НАСА


Американското космическо управление НАСА избра 12 нови астронавти в най-големия конкурс, организиран досега, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Преди година и половина конкурсът за астронавти бе обявен и кандидатстваха 18 300 души. Това е двойно повече от предишния рекорд от 8000 кандидати, поставен през 1978 г., когато САЩ се подготвяха за изстрелване на първите си совалки.

Сред новите 12 астронавти, които са на възраст между 29 и 42 години, има лекари, учени, инженери, пилоти и военни офицери. Някои от тях са работили в спешни отделения, други в университети, трети в подводници, бойни кораби и пилотски кабини. На церемония в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън новите астронавти бяха приветствани от вицепрезидента Майк Пенс. Те получиха приветствия и от президента Доналд Тръмп.

Новите 12 астронавти ще се присъединят към екипа от 44 американски астронавти. След две години на обучение новобранците може да се качат на някоя от ракетите на частни компании до Международната космическа станция, а в по-далечен план и да полетят с новия кораб на НАСА Орион отвъд Луната с крайна потенциална дестинация Марс.

Корабът Орион и неговата ракета носител се очаква обаче да потеглят на първата си мисия до Марс някъде около 2030 г., съобщава Дарик.

Източник: novini.bg

Коментари