Учени създадоха мутирал птичи грип, за да са подготвени за евентуална глобална пандемия


Досега смъртоносните щамове на птичия грип засягаха хора, работещи с птици. Учените обаче се опасяват, че вирусът може да мутира и да причини следващата опустошителна световна пандемия, ако започне да се предава от човек на човек.

В опит да са няколко крачки пред заразата и да бъдат подготвени, ако тя започне да се разпространява, учените са създали собствен мутирал щам, който може да прониква в човешките бели дробове. Проф. Джеймс Полсън и неговият екип от Калифорния провели експериментите си върху ключов протеин от повърхността на вируса, който се свързва с клетките, които той заразява.

Експертите не са променили самия вирус заради високата опасност от заразяване, тъй като ако той бъде освободен, може да предизвика глобална пандемия. "Трябва да знаем какво може да направи вирусът в природата, за да можем да реагираме, ако видим предупредителните знаци. Вирусът засяга хората, но все още не се предава от човек на човек", заявява проф. Полсън, цитиран от Independent.

Въпросът според учените е дали вирусът може да еволюира по този начин в природата. Те са на мнение, че експериментът е важен, защото може да помогне за разработването на евентуална ваксина.

Повечето хора, заболели от птичи грип, развиват много тежки или потенциално фатални пневмонии.
Някои суб-щамове на вируса вече са станали резистентни към използваните антибиотици. Експертите са открили, че за да започне да се предава от човек на човек, вирусът трябва да мутира 3 пъти.

"За който и да е вирус единичната мутация е нещо много лесно. Втора трансформация обаче е по-трудна, трета също. Това ни дава известно спокойствие, че има относително по-малка вероятност птичият грип да успее да мутира 3 пъти", заявява Полсън.

Източник: Актуално

Коментари