АНС била окрадена от хакериПрез 2016 година хакери са откраднали от американската Агенция за национална сигурност на САЩ (АНС) тайна програма, предназначена да хакване на компютърни мрежи в чужбина. Това съобщи The New York Times, позовавайки се на данни от бивши и настоящи служители на разузнавателната служба.

Според информацията на вестника, цитирана от БГНЕС, неизвестен извършител е проникнал в базите на АНС миналата година, като за момента се счита, че кибер взломът е осъществен от група хакери, подвизаващи се под името "Шадоу Брокърс".

Настоящи и бивши служители на АНС коментират, че разкриването на информацията за секретните програми е било катастрофално за правителствената служба, тъй като под въпрос е била поставена способността на агенцията да защитава своите кибер оръжия и да се грижи за националната сигурност на Щатите. А агенцията, считана за световен лидер в хакерските атаки срещу противникови компютърни мрежи, се е провалила с гръм и трясък и в двете сфери.

"Тези информационни течове нанесоха огромни вреди на вярата в работата ни по отношение на разузнаването и кибер операциите", коментира бившият министър на отбраната и директор на ЦРУ Леон Панета.

"Главната цел на разузнаването е да прониква в системите на нашите врагове и да извлича от тях жизненоважна информация. Това обаче е възможно само ако преди това ние сме гарантирали конфиденциалността ѝ и сме защитили собствените си кодове", каза още Панета, изразявайки мнение, че след допускането на подобен кибер взлом АНС ще трябва да започне всичко от нулата.

Източник: Актуално

Коментари