Подготвят първата трансплантация на човешка глава в светаИталиански лекар обяви днес, че скоро ще извърши първата трансплантация на човешка глава в Китай, защото здравната общност в САЩ и Европа няма да позволи спорната операция, съобщава USA TODAY.

"Американците не разбират", каза Серджо Канаверо на пресконференция във Виена.

Той поясни, че китайското правителство и Сяопин Рен, китайски лекар, който ще му партнира по време на трансплантацията, ще потвърдят датата на операцията "до няколко дни". По думите му целта е Китай да се превърне в световен лидер във всички области, включително и в медицината.

"Китайският президент Си Дзинпин иска да възстанови величието на Китай. Той иска да направи Китай единствената суперсила в света. Вярвам, че го прави", добави неврохирургът.

В интервю за USA TODAY той заклейми нежеланието на САЩ или Европа да позволят операцията.

Нито един американски медицински институт или център не желае това, няма воля правителството на САЩ да окаже подкрепа, изтъкна той.

Канаверо не желае да разкрие самоличността на китайския донор и на реципиента.

Той е изчислил, че процедурата ще струва до 100 милиона долара и в нея ще участват дузина хирурзи и други специалисти.

По време на трансплантацията човешката глава ще е в състояние на дълбоко замразяване.

Неврохирургът каза още, че екипът му "тренира" техниката с човешки трупове в Китай, пояснявайки, че 18-часовата операция е показала, че е възможно свързването на гръбначния мозък и на кръвоносните съдове.

Източник: News.bg

Коментари