Учен иска да изпраща живот на далечни планети


Немски теоретичен физик предложи модификация на първия междугалактически космически кораб, който човешката цивилизация ще построи, по такъв начин, че да успее да забави скоростта си достатъчно и да застава в орбита около отдалечени планети и да спусне към тях семената на живота от Земята.

Клаудиус Грос, от Гьоте института във Франкфурт смята, че трябва да се отнесем сериозно към възможността. Според него пренасянето на живота в космоса и разпространяването му сред далечни планети има приоритет пред колонизацията на други светове от човека. Според него тази технологично асистирана панспермия е съвсем в рамките на технологичните възможности на човечеството.

Брейктру старшот е амбициозен план да се изпрати първата сонда на Алфа от Кентавър, нашата най-близка съседна звезда в Космоса, след Слънцето. Корабът ще използва лазерна система на задвижване, пътешествието ще отнеме 20 години и ще наложи сондата, която тежи самоедин грам, да се ускори до скорост от 160 милиона километра в час или една пета от скоростта на светлината.

Източник: Обекти

Коментари